Förlåt är en start

Urdrag från dagens DN:

"Australien: "Förlåt förnedringen"

Australiens parlament öppnade på tisdagen med en historisk ceremoni där regeringen ber landets urbefolkning, aboriginerna, om ursäkt för alla oförrätter de utsatts för.

- Vi ber om förlåtelse för de lagar och beslut som flera regeringar och parlament är ansvariga för och som skapat djup sorg, lidande och förluster för våra australiska medmänniskor, kommer Rudd att säga i talet."

Det var länge till skam för Australien att staten inte ville be ursprungsbefolkningen om ursäkt men nye premiärministern verkar vilja återupprätta Australiens heder genom en offentlig ursäkt.

Verkligen på tiden.
Nu återstår bara att se vad de tänker göra. Om de tänker göra något alls förutom att prata.

Läs mer om ursprungsfolkets utsatthet här.

/ Carro - Med stil och sympatier för ursprungsbefolkningen
Kommentarer
Postat av: Sarah

haha ja hon är så spänd och förväntansfull=) ska väl göra en ganska stor oxå vad jag förstå.. hehe. jag har ett inlägg (finns länk i komentarena på tatueringsinlägget) syns inte skit bra. men när jag är klar sen ska jag fota nått riktigt bra kort. ett sådant från alla håll.

2008-02-12 @ 14:47:06
URL: http://sarahlinnealarsson.blogg.se
Postat av: Sarah

ja anta=)

2008-02-12 @ 14:55:18
URL: http://sarahlinnealarsson.blogg.se
Postat av: aliceannygertrud

men, man tackar:)
bussigt av dej att hjälpa mej:D :D

2008-02-12 @ 16:19:02
URL: http://aliceannygertrud.blogg.se
Postat av: Angelica

Vill du vara modell?
http://angelicahl.blogg.se/1202828021_vill_du_vara_modell.html#comment

2008-02-12 @ 16:23:19
URL: http://Angelicahl.blogg.se
Postat av: nawiie

Svar: Som du ser på min blogg så vill jag först och främst rekomendera Snabba Cash, men den kanske du redan har läst?

Och sen vill jag rekomendera Till vår ära, den kanske är svårare att få tag i men kolla närmsta bibliotek. Den boken liknar ingenting annat, den spränger alla gränser när det gäller språket och jag gillar det.

2008-02-12 @ 16:44:12
URL: http://newl.blogg.se
Postat av: anna

nej muskler är det absolut itne - det känsn ju mer som rent dallrigt fett så att säga..

Jag har alltid promenerat mycket och jogging/springturer några ggr i veckan har jag väl sysslat med nu i något år..senaste månaderna har jag även lagt till några svettiga pass på motionscykel - ca 3ggr i veckan eller mer.

fast lite dåligt på vattendrickandet är jag ju.

kram

2008-02-12 @ 16:58:44
URL: http://pyttis.blogg.se
Postat av: Khapi

Göra vad? Vad är det de ska göra menar du? Resa tillbaks i tiden och reparera vad som skett? Och varför i helvete handlar nästan inga blogginlägg som man länkas vidare till via dagstidningar på nätet om sakfrågan?

2008-02-12 @ 19:35:21
Postat av: Carro

Khapi: Att försöka dumförklara mig leder ju inte precis någonstans. Jag menar att det borde göras något mer än ingenting. Att något borde göras åt den höga andelen analfabetism inom ursprungsbefolkningen, tex.
Det innebär att göra något.
Och vad gäller blogginlägg, du tycker alltså inte att inlägget behandlar att Australiens premiärminister skall ge ursprungsbefolkningen en offentlig ursäkt? Det råkar nämligen vara det artikeln på DN handlade om.

2008-02-12 @ 21:33:12
URL: http://carrosstil.blogg.se
Postat av: Sarah

oh va skoj=)
säg till när du är klar!

2008-02-12 @ 22:12:08
URL: http://sarahlinnealarsson.blogg.se
Postat av: anna

har varit hyfsat duktig med vattnet idag, hihi
kram!

2008-02-13 @ 00:34:29
URL: http://pyttis.blogg.se
Postat av: Khapi

Carro:

Nu handlade ju i och för sig ursäkten till stora delar om att den australiensiska staten rövat barn från ursprungsbefolkningen till den "vita" delen av Australien och tvingat på dem skolutbildning bland annat. Du är alltså emot detta, samtidigt som du vill att den australiensiska staten ska "göra mer för att förhindra analfabetismen bland ursprungsbefolkningen". Konsekvent och logiskt så det står härliga till.

2008-02-13 @ 13:51:44
Postat av: Carro

Ja, ursäkten handlar till stor del om det. Men det innebär ju en hel del annat också att ge en offentlig ursäkt. Jag anser att den australienska staten gjort alldeles för lite för ursprungsbefolkningen i efterhand. Jag ska inte säga att jag maniskt följt frågan men jag har läst min beskärda del om det hela under de senaste åren. "Tvingat på dem skolutbildning" är väl ändå inte den stora biten. Jag har aldrig sagt att jag tycker utbildning är dåligt men allt är dåligt om det är tvång under hot om våld. I dagsläget är dock analfabetism och engelska språket två av deras största problem.
Det största brottet var väl idén i sig, att ta barn från ursprungsbefolkningen för att göra dem mer vita och i slutändan utrota hela deras folk. Givetvis kan ju inget göras ogjort men det kunde gjorts mycket, mycket mer för dem långt tidigare om inställningen varit den rätta.
Jag kan inte låta bli att undra vad du har att säga som är så himla insiktsfullt, eftersom alla vi andra som skrivit något om det uppenbarligen är fullkomligt ute och cyklar.

2008-02-13 @ 19:17:09
URL: http://carrosstil.blogg.se

Säg något här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0